Storsjöodjuret" av Jonas Moström

 
"Sommaren efter att tre ungdomar påstår sig ha sett storsjöodjuret under Frösöbron ökar antalet observationer av odjuret lavinartat. Massmedias intresse är stort och Östersunds kommun bestämmer sig för att bygga ett odjurscenter i samarbete med sin tyska vänkommun och en affärsman vid namn Max Müller. Det leder till kraftiga motsättningar med en hemlig grupp som kallar sig Jamtlands Drabanter, som ser som sin främsta uppgift att motarbeta utförsäljningen av bygden och den invandring som riskerar ta jobb och mark från lokalbefolkningen.
I Sundsvall behandlar läkaren Erik Jensen en kvinna som ramlat i vattnet efter en kväll på kasinot. När han får ett anonymt sms som säger att kvinnans fall inte var en olycka kontaktar han sin vän, kriminalkommissarien Johan Axberg, och börjar även själv att snoka i fallet.
Johan, som just påbörjat sin pappaledighet, överlåter ärendet till sina kollegor och bestämmer sig för att fortsätta njuta av sommaren med sin son. Men när en kollega vid Östersundspolisen ringer och berättar att Johans farmor hittats brutalt nedslagen i sin lägenhet, tar han med sig sin son och reser dit. Polisens teori är att hans farmor blivit rånad av en öststatsliga, men Johan gör en rad upptäckter som pekar på att hon är inblandad i något han aldrig hade kunnat drömma om."
 
Jonas Moström kommer nu med åttonde boken om läkaren Erik Jensen och kriminalkommissarien Johan Axberg och han har gjort det igen. Succé! Jag är verkligen förälskad i Moströms böcker. Tycker de är helt klart i toppen på kriminallitteraturmarknaden. Börjar man läsa kan man inte sluta. Det går inte. Man måste bara veta hur det slutar.
 
Vad är det då som Moström har som en del författare inte har? Jo, han har Det. Han kan fånga läsaren utan att fylla sidorna med en massa dravel. Har lite svårt för de som ska fylla sidorna i boken med saker som inte alls hör dit. Detta gör inte Moström. Det han låter läsaren ta del av är av vikt för historien.
 
Kan helt klart rekommendera både bok och författare.
En stjärna på svensk kriminallitteraturhimlen!
Läs!
 
Betyg: 5 av 5
Visa fler inlägg