BarnKan - Tre fantastiska böcker

Här kommer ett riktigt bra tips till dig som är förälder eller dig som jobbar med barn. BarnKan-böckerna är inte vanliga sagoböcker, utan de är så mycket mera. Böckerna ska hjälpa barnen ta de första stegen mot att lära sig läsa och jag är faktiskt imponerad av dem. Författaren bakom dessa är Annika Bornemark och illustrationerna är gjorda av Jonna Björnstjerna. Dessa två lyckas väldigt bra ihop i mina ögon. Både historia och bilder är av högsta kvalité och underhållning, men tillsammans blir det en klockren fullträff.

Var är den, Ville?

"Måssan och Stora Lo letar efter något. Det gör de ofta. För även om Måssan är bäst på att vifta på öronen, och Stora Lo är bäst på att baka väldigt goda kanelbullar med extra mycket pärlsocker och extra lite russin, så är de inte bäst på att hålla ordning hemma. Varför ska alla saker försvinna just när man behöver dem? Ville letar inte alls. Han är nog bäst på att inte leta. Det får andra göra. Ville bygger ett jättehögt kloss-slott åt prinsessan Ville-Gurka istället. Det är roligt! Men vad är det egentligen Måssan och Stora Lo letar efter?" (Lånat från BarnKan)

Göris och Lalla i sandlådan

"Göris och Lalla leker i sandlådan i trädgården. De har sina nya fina jordgubbsklänningar på sig. Egentligen får de inte ha sina nya klänningar i sandlådan. Men Göris och Lalla har lovat att vara jätte-jätte-försiktiga. De tänker knappt ens röra vid sanden. Göris vill baka en sandkaka. Men det går inte. Sanden är för torr. Det är svårt att baka bra sandkakor utan vatten. Men var skall hon få vatten ifrån? På väggen sitter en lång orm ihoprullad. Den brukar spruta vatten på Måssans hallonbuskar och morötter. Kanske kan Göris också få vatten ur ormen? Jo, visst kan Göris det. Nog kommer det vatten alltid. Väldigt mycket vatten…" (Lånat från BarnKan)

Stora Lo och överraskningen

"Stora Lo har fått en mycket bra idé. En idé han har fått från en tidning. Han ska bygga en lådbil. Det ska bli en överraskning. Det kan ju inte vara så svårt, tänker Stora Lo. Man sågar och skruvar och spikar och meckar lite. Sedan, vips, är den klar. I tidningen är det en bild på lådbilen och där står precis hur man bygger den. Om man är så duktig som jag på att bygga, då behöver man inte läsa det där, tänker Stora Lo. Man bara bygger, och så blir det klart – snabbt och lätt! Men är det verkligen så lätt som Stora Lo tror?" (Lånat från BarnKan)Vad är det då som är så speciellt med dessa böcker? Det finns ju mängder av böcker som har till uppgift att bjuda in barn till läsning och som har pedagogiska syften. Enligt mig sticker dessa ut i jämförelse med andra som har samma syfte. Historierna är riktigt roliga. Här skrattar både barn OCH vuxna. Man charmas. Går inte att undvika.

Texterna består av två varianter, en längre och en kortare. Den längre varianten är berättelsen i sin helhet, den kortare texten är i större format och är en kortare version av historien. Den har till syfte att dels kunna användas för de mindre barnen som inte orkar lyssna till den långa sagan men den kan även användas för barnens läslek.

I böckerna kan man läsa: "Läslekens pedagogik är enkel. Låt barnet koppla ihop ett föremål med dess skrivna ordbild. Visa till exempel ordet banan och peka sedan på frukten. Svårare än så är det egentligen inte. Du kan läsleka med hjälp av bokens illustrationer. Stanna länge på varje uppslag. Peka, upptäck och samtala med ditt barn."

Bokens illustrationer är underbara. Här hittar man alltid något nytt varje gång man tittar på ett uppslag. Detta är något som går hem hos barnen. Dessutom lockar detta barnen till att hitta på egna historier. Låt barnet läsa boken för dig. Jag lovar att det kommer att bli en underbar stund. För barn ser saker som vi vuxna oftast inte ser. En möjlighet att få ta del av deras fantasier.

Betyg för dessa tre böcker: 5 av 5 möjliga

Intresserad av att köpa dem?
Surfa in HÄR!


Visa fler inlägg