”Till minne av en villkorslös kärlek” av Jonas Gardell

(null)

"Sex år efter Torka aldrig tårar utan handskar, som tog Sverige med storm, återkommer Jonas Gardell med en stor, episk roman.
Till formen en släktkrönika om den bortglömde författaren Jonas Gardell och hans familj. En familj som nog är bra på många sätt, men den tror inte på svaghet. Och kring sina hemligheter och icke önskvärda sanningar bygger man legender.

Men främst är Till minne av en villkorslös kärlek ett oemotståndligt kvinnoporträtt av Jonas Gardells mor, Ingegärd Rasmussen. Den excentriska frikyrkodottern, född i mitten av 1920-talet och kringskuren av sin tids alla begränsningar för kvinnor, som går till storms mot hela världen med stridsropet: jag måste vara fri!

Ingegärd lierar sig med Bertil, en framtidsman i 1900-tals Sverige, ett land i snabb förändring. Två drömmare som ska erövra världen. När yngste sonen Jonas föds är Ingegärd nära att dö. Men när hon ligger med spädbarnet på sitt bröst och ser in i den nyföddes ögon förstår hon att för den här hjälplösa krakens skull måste hon fortsätta leva. Där och då bildar modern och sonen ett förbund som de aldrig ska bryta.

Till minne av en villkorslös kärlek är en episkt böljande roman om solidaritet och svek, skriven med humor och livsglädje och en smärta så stor att den får verkligheten att spricka."

Detta är en "annorlunda Gardell-bok" kan man sammanfatta det med. Hans tidigare böcker är mer strukturerade med en början och ett slut, och däremellan en röd tråd. Denna bok är mer hoppig, men olika röster och olika tidsepoker. 

MEN

Den är rolig och ledsam, om vartannat. Man känner igen sig i bitar, man grips tag av sorgen och utsattheten men framförallt är den fylld med kärlek. 
Den må vara vara en "annorlunda Gardell-bok" mem åh så bra!!!

Tack för att du skrev den och tack för att jag fick läsa den, och för den lilla signaturen i den!

Betyg: 5 av 5