”Leah Quiller skipar rättvisa två gånger. Del 2: Gärningen” av Ramona Fransson

(null)

"Caroline von Steinberg bor på ett gods, Hagestad, på Österlen. Hon är nygift, tjugo år och väntar sitt första barn när hon blir överfallen, grovt våldtagen och lämnad att dö. Hennes adoptivföräldrar, Lotti och Jacob, lägger in henne på en privatklinik i London som är specialiserade inom psykiatri. Under tiden skiljer sig Caroline och hennes make Tom Hillman. Samtidigt som Caroline är i London söker adoptivföräldrarna efter en specialist inom gynekologi som ska kunna återställa henne, och de hittar en läkare i Schweiz. När de är på väg till specialisten förolyckas de i en bilolycka. 

Polisen letar efter Carolines förövare men misslyckas, och efter två års behandling blir hon utskriven från sjukhuset i London och har bestämt sig för att hon vill bli polis för att kunna hjälpa andra offer att få tag på sina förövare. Samtidigt får hon en ny identitet, Leah Quiller, med tanke på att hennes förövare fortfarande är på fri fot. Leah behåller godset Hagestad som hon ärvt efter sina föräldrar och anställer en förvaltare, Holger Grenblom. När hon befinner sig på godset antar hon sin rätta identitet. Personalen och hennes grannar känner henne enbart som grevinnan Caroline von Steinberg och tror att hon bor i Schweiz större delen av året. I London på Park Street finns en våning som hennes mor ägde och den har Leah också övertagit. 

Vid trettiofem års ålder blir hon spaningschef för en ny rotel i Göteborg, sexbrottsroteln och hennes första fall blir en gruppvåldtäkt av en ung kvinna, Frida Clivedahl. 

Under alla år som hon kämpar för sin överlevnad har hon aldrig glömt sin förövare och är fast besluten att hitta honom. Det som driver henne och gör att hon orkar ta sig igenom varje dag är kampen för de offer som hon inte anser får vare sig upprättelse eller den rättvisa de förtjänar."


Första delen gick hem hos mig. Och även denna. Nu riktigt längtar jag till hösten och den sista delen. Fast jag kan ta en lång och skön sommar först. Den som väntar på något gott....


Karaktären Leah/Caroline fastnar man lätt vid och hennes dubbelliv ger verkligen en spänning i berättelsen. När man väl börjar läsa finns det inget annat att göra än att fortsätta, det går inte att slita sig ifrån den. 


Och som med de flesta böcker av Ramona Fransson finns berättelsen kvar med en även efter att man nått sista sidan. Det går liksom inte att släppa den. Man blir berörd helt klart.


Lättläst, underbar spänning och härliga karaktärer gör även del två till en succé. 


Betyg: 5 av 5