"Förbjuden frihet" av Ramona Fransson

"Tina (Taahira) är en konststuderande tjej och går på Schillerska. Hennes pappa Hasib, har sitt ursprung från Palestina, dit familjen reser ett par gånger om året. Tina har en pojkvän, Andreas som också går på Schillerska. Tinas familj, som består av systern Rubi och hennes make Ismail och mamma Zafirah, är muslimer och har ingen aning om att Tina sällskapar med en svensk kille. Hasib kontrollerar Tina varje dag och hon vet att hon lever farligt. Det här året fruktar hon resan till Jerusalem, då hon är säker på att bli bortgift.  
På samma skola, men omedvetna om varandra, går också Malin och Sofia Hansson, vars mamma Viktoria är frånskild och har en damsalong inne i centrum. De har också en bror Muhammed som bor med pappan Javad, som är droskägare. Malin är tillsammans med Jakob, som också går på Schillerska. Javad besöker ofta Viktoria i hennes hem och i damsalongen, och alltid oinbjuden, detta för att kontrollera sin f.d. fru. Vad flickorna inte vet är att deras pappa misshandlat mamman i många år. Men nu har plötsligt också deras bror Muhammed börjat spana på sin mamma och systrar."

Det finns författare och så finns det författare. En del skriver en berättelse som fångar en under läsningen men som sedan faller bort. En del skriver utifrån verklighetsbaserade händelser och lyckas inte bara fånga läsaren under läsningen utan även efteråt. Och dit hör definitivt Ramona Fransson och hennes böcker om Greger Thulin. Detta är den elfte boken och den avslutande delen om just Greger Thulin. 

"Förbjuden frihet" är en viktig bok i dagens samhälle då den tar upp ett stort problem, hedersvåld. Ramona är otroligt skicklig i att lyckas hitta aktuella ämnen som fångar läsaren och som berör. 

Personporträtten är levande och miljöbeskrivningarna målande, och det är just dessa två faktorer som gör att jag verkligen gillar Ramona Franssons böcker och hennes sätt att skriva. 

Boken är lättläst på ett positivt sätt, man flyter med och den är otroligt spännande. Man berörs av dess handling och man släpper inte handlingen bara för att man nått fram till sista punkten. 

En bok jag varmt rekommenderar!

Betyg: 5 av 5