”Björnstad” av Fredrik Backman

(null)

"Allt. Den betyder bara allt. Invånarna flyttar från Björnstad och jobben blir allt färre, men ändå lever drömmen om forna glansdagar – och det är hockeyn som är räddningen. Allt hopp sätts till det lovande juniorlaget och den kommande semifinalen förväntas sätta staden på kartan igen.

Mitt i detta finns Peter, som flyttar hem efter livet som hockeyproffs för att bygga upp sin gamla klubb, och Mira, som slits mellan advokatkarriären och ett tyst liv i skogen som fru och mamma. Där finns också 15-åriga flickor och deras odödliga vänskap och 17-åriga pojkar som spelar hockey med en hel stad på sina axlar. Men när ett allvarligt brott sker visar det sig hur villigt ett samhälle förfört av framgång är att se mellan fingrarna och hur långt vi är redo att gå för att skydda våra barn."


Okej. Jag gillar Fredrik Backman. Han är otroligt duktig på att fånga läsaren och jag älskar hans humor. Men så kom denna bok, vilken jag såklart måste köpa och läsa, eftersom jag läst allt annat av Backman. Men den presenterades som den "allvarligaste romanen" han skrivit och dessutom handlar den om hockey. Hockey är liksom inte min sport. Utan något väldigt ointressant. 


Men plötsligt händer det, som man säger. Hockey blev riktigt intressant. Och boken är så bra. Älskar personporträtten. Stämningen. Kärleken. Om kampen till rätten att vara den man är. 


Jag kommer inte att bli hockeyintresserad.  Men jag kommer definitivt att läsa fortsättningen på denna roman. 


Betyg: 5 av 5