"Sanningen om mat och hälsa : vad säger forskningen?" av Måns Rosén


"Undrar du vad som är sant och inte sant om alla kostråd? Finns det forskning bakom 5:2 metoden, LCHF, Atkinsdieten och lågfettkost? Kan vi lita på Dr Mosley och Livsmedelsverket? Får jag dricka ett glas vin?
Här får du en faktabaserad vägledning i bruset av alla dieter. Och hur gör forskarna när de ska få svar? En introduktion i forskning om mat och hälsa. Boken sammanfattar vad vi vet och inte vet om mat och hälsa.
Måns Rosén har varit adjungerad professor vid Karolinska Institutet, är odontologie hedersdoktor och har i många år varit chef för SBU, den myndighet som utvärderar medicinska metoder. Han har tidigare varit ansvarig för de nationella folkhälsorapporterna och har forskat kring sjukdomars orsaker. "         
 
Denna bok gillade jag. Den gav en bra grund och inblick i vetenskapen kring de olika dieterna som numera är så populära. Den var skriven på ett enkelt och lättläst sätt, utan en massa konstiga ord, vilket gjorde den väldigt pedagogisk och lättförstådd. Många liknande böcker/artiklar kan jag sluta läsa för de blir för krångliga men denna fängslade mig rakt igenom. En bra bok att ta till i dagens dietdjungel och definitivt något som alla som sysslar med dieterna bör läsa. För även om man mår bra idag av dieten, hur vet man säkert att det inte sätter spår och skadar kroppen i det långa loppet?
 
Betyg: 4 av 5
 
Boken finns hos Bokus och Adlibris, och är utgiven av Idus förlag.