"Solo" av William Boyd

"Det är 1969 och agent 007 har sänts på ett uppdrag till Västafrika och den lilla staten Zanzarim, för att där på egen hand försöka stoppa ett inbördeskrig. Assisterad av en vacker medhjälpare men hindrad av den lokala milisen tvingas han, efter en skrämmande upplevelse, att ignorera M och de order han fått. Bonds rebelliska agerande leder honom till Washington DC och ett nät av geopolitiska intriger. Han bestämmer sig för att jobba SOLO, och ta personlig hämnd, efter att ha blivit skjuten på nära håll av den person han litade på allra mest."
 
Här har vi en bok i min stil. Spännande så det ryker om den. Har inte läst någon tidigare bok om James Bond men filmerna har jag nog sett de flesta av. Så jag kan inget säga om denna bok kontra övriga böcker om samma man. Men boken var riktigt bra och som sagt spänning saknades det inte.
Snyggt omslag som passade perfekt för bokens innehåll.
Helt klart en bok jag kan rekommendera om man gillar Bond.
 
Betyg: 4 av 5
 

"Storm över högländerna" av Christina Courtenay

"Sviken av sin bror och sin ungdomskärlek behöver Brice Kinross en ny start i livet. Han välkomnar möjligheten att lämna Sverige för det skotska höglandet och ta över familjegodset. Året är 1754 och det är stora problem på Rosyth Estate. Brice anländer till Skottland i efterdyningarna av engelsmännens hämnd över skottarnas uppror. Godset är i ruiner och pengarna försvunna. Brice får en allierad i den vackra, rödhåriga Marsaili Buchanan som sköter hushållet. Men kan han lita på henne?"
 
Denna bok är en fristående fortsättning på "Tigerporten" som jag läst och recenserat HÄR. Den boken fick en trea i betyg av mig, då jag fann den varken bra eller dålig. Denna bok hamnar på samma betyg. Den är varken bra eller dålig. Bara inte riktigt min sorts bok. Även denna gången var det ett snyggt omslag som omgav boken, men återigen var innehållet lite för segt för min smak. Det där med historiska och romantiska romaner är inte riktigt min grej.
 
Boken är dock lättläst och bra skriven. Härliga persongestaltningar och ett målande berättande. Så för den som gillar denna sortens historier är detta nog ett bra köp.
 
Betyg: 3 av 5
 

"Min mormor hälsar och säger förlåt" av Fredrik Backman

"Elsa är sju år gammal och rätt störig. Eller hon uppfattas i alla fall så eftersom hon inte är helt blåst i skallen och den gällande samhällsnormen är ju att sjuåringar ska vara det. Mormor är hennes bästa vän. Hennes enda, faktiskt. Mormor brukade vara ett geni och jobba som kirurg, men nu kör hon bil utan körkort och står på balkongen med öppen morgonrock och skjuter på oanmälda besökare med paintballgevär. Folk säger att hon är annorlunda. Galen. Men mormor har ett hemligt språk och ett eget kungarike, "Miamas", och där är allt annorlunda. Det är dit mormor tar med Elsa när Elsas föräldrar skiljer sig och när Elsa blir slagen i skolan för att hon inte är som alla andra sjuåringar. Miamas är deras frizon, tills mormor en dag blir sjuk och får veta att hon är döende. Som ett sista äventyr ger hon då Elsa en serie brev, där mormor ber sina grannar om ursäkt. De leder Elsa till en trappuppgång fylld av militanta bostadsrättsivrare, fanatiska kaffedrickare, kamphundar, monster, fyllon och helt vanliga kärringar. Men de blir också upptakten på en historia där ett barn försöker lära sig acceptera att alla man älskar ska dö, och där hon bit för bit får veta sanningen om både kungariket Miamas och sin mormor."
 
Fredrik Backman har en begåvning. Han kan verkligen trolla med bokstäver och få fram de mest underbara historierna. Han tillhör utan tvekan eliten inom författarskaran vi har i Sverige när det kommer till att fånga läsaren. Från första sidan är man fast och när man nått fram till sista sidan så är man inte fast, man är en anhängare till Team Elsa.
Jag har skrattat, haft tårar i ögonen och känt en enorm värme sprida sig i kroppen under tiden jag läst denna bok. Och värmen består även efteråt. Vi ska inte vara så snabba att dra förutfattade meningar, vi bär alla på en historia, en förklaring till varför vi är som vi är. Träffsäker bok som lämnar läsaren med ett mer öppet sinne och ett varmt hjärta.
Avslutar med orden: läs den!
 
Betyg: 5 av 5
 
Visa fler inlägg