Tomteland


I lördags var vi bjudna till Tomteland. Jag har varit dit en gång tidigare, i början av 80-talet, och nu var det dags igen. Men kan redan nu avslöja att det inte kommer att dröja över trettio år tills nästa besök. Vi är grymt nyfikna på att se Tomteland i sommarskrud efter detta besök. 


Vi som for dit var vi i familjen Jansson (mamma, pappa, Julia och Elin) samt barnens farmor. Vi åkte vid 8 på morgonen och var på plats när de öppnade. Allt för att få ut så mycket som möjligt av dagen. Hade toppentur med vädret. Uppehåll, lite sol emellanåt och bara nån liten minusgrad. Vi var dock rejält klädda för att klara dagen utan att frysa. Julia hade verkligen tindrande ögon när hon tog sig an den magiska världen därinne. Vilket äventyr för en treåring! Hon fascinerades direkt av den vackra isbelagda sjön men fontän, vackra ljusinstallationer längs gången och vattenfall. Att vi dessutom fick se ett stort troll i skogen direkt gjorde inte saken sämre. Julia vinka till trollet och lyckan var total när trollet vinkade tillbaka. Han ropade glatt "Horra horra" och eftersom jag är lite trolsk kunde jag viska till Julia att han ropade hej hej. Dagen var helt magisk och att få se allt ur barns ögon gjorde det hela fulländat. Tyvärr var vi inte ensamma och det gjorde att det blev lång och tråkig väntan när det var dags för toalettbesök och blöjbyte. Det gjorde också att den utlovade pannkakan blev en korv med bröd, eftersom vi aldrig hittade ett tomt bord till oss. 

Första besöket i Tomtens hus gav vi upp efter ett par minuter eftersom det var knökfullt med folk. Men vid andra besöket var det lugnare och Julia vågade sig fram till själva Tomten för att överlämna önskelistan sin. Men någon kram fick han inte, där gick gränsen. Elin höll vi på behörigt avstånd då allt med okända människor är väldigt otäckt för henne just nu. 


Julia var mest spänd på att kolla om det verkligen var sant att Tomten hade en potta under sin säng. Så hon dök ned på alla fyra för att kolla, för att sedan lägga sig raklång på magen och verkligen inspektera den potta som faktiskt fanns där. 


Vi skrev i Tomtens gästbok, beundrade den vackra granen och alla vackra och juliga saker som fanns därinne. Utanför tomtens hus stod tomtens släde. Den provsatt de och Julia funderade kring hur tomten skulle få plats med alla julklappar i den. 


Dagens höjdpunkt enligt Julia var turen med häst och vagn. Och även Elin gillade denna tur, men jag vågar påstå att Elin njöt mer av mysstunden efteråt när hon klappade hästen. 


Vi såg Bockarna Bruse och barnen kunde klappa en av dem, och vi fick även se ett par av Tomtens renar. Julia är inte så fascinerad av djur medan Elin verkligen är det. Så Elin kunde lätt stått kvar länge vid djuren medan Julia mer var nyfiken på vad som väntade längre fram. 
I Trollens hus var det mörkt och mystiskt. Elin vandra runt och funderade var hon hamnat medan Julia och pappa var riktigt vågade och gav sig upp för trapporna. Där hittade de en dörr ut och även en stor skattkista. Tuff tjej Julia :) 


Nere fanns massor av spindlar, spindelväv och läskiga ingredienser i lådor. Men vi var så tysta vi kunde vara så vi inte skulle väcka de söta trollbarnen som sov så sött. De hade massor av teatrar och aktiviteter under dagen. Våra två var lite för liten för att riktigt uppskatta detta och Julia tappade intresset ganska snabbt då det var svårt för henne att hänga med i dialogerna. Men otroligt härliga karaktärer och skådespel. Julia gillade föreställningen med "Hans och Greta" mer än föreställningen som var uppdelad i tre akter. 


Otroligt vacker miljö och härliga små överraskningar i både hus och skog. Det gällde att ha ögonen öppna då det fanns mycket att se överallt. 


Vi gjorde även en liten tur genom Hälgeland men barnen kände inte igen Hälge men mamman i familjen var mer lyrisk då jag verkligen gillar denna härliga älg :) 


Vi var där klockan 10 och åkte hemåt strax efter klockan 15 med två riktigt trötta barn som varit vakna hela långa dagen. Vi är supernöjda efter denna härliga upplevelse och att besöka Tomteland i vinterskrud är verkligen något jag kan rekommendera. Att få träffa tomten innan julafton förstärker magin i december. 


Och nu återstår den stora frågan hos Julia; kommer Tomten att komma med det hon skrev högst upp på sin önskelista? Nämligen leksaksfiskpinnar (originell önskan verkligen). Jag kan dock avslöja att det kommer nog Tomten att leverera i en liten klapp om Julia är ett riktigt snällt barn och somnar snällt på kvällarna ;) 
#1 - - Alooo:

Kan lova att det är minst lika mysigt sommartid!
Vi har i flera år gett bort en födelsepresent som består av ett besök på Tomteland till våra 5-åriga barnbarn.....tre besök hittills...med fem barnbarn.......blir absolut fler!
De bara älskade dagen där! Ger härligt utlopp för fantasin!!