"Min är hämnden" av Varg Gyllander


"Vid ett besök på Skansen i Stockholm försvinner den rikskände och omstridde politikern Sanfrid Aronssons nioåriga dotter Irina. Ena ögonblicket är hon där, i nästa är hon borta; till synes uppslukad av den regntunga hösteftermiddagen. Kriminaltekniker Pia Levin är tidigt på plats och gör ett fynd som får henne att uppsöka ITbrottschefen Jerzy Mrowka en man som sedan många år tillbaka driver en alltmer desperat jakt på pedofiler. Kan Irina ha fallit offer för någon av männen på Jerzys svarta lista? Samtidigt finns det flera tecken som tyder på att Irinas mor Natasja, som nyligen förlorat en vårdnadstvist om dottern, kan vara inblandad i försvinnandet. Problemet är bara att Natasja sedan en vecka tillbaka sitter i fängelse i väntan på att utvisas till Tjetjenien. Och det visar sig snart att någon är beredd att gå mycket långt för att förhindra Pia och hennes kollegor att förhöra Natasja innan planet lyfter från Sverige."
 
Återigen har han gjort det. Varg Gyllander har lyckats få till en riktigt bra bok! Den femte och avslutande boken om Pia Levin och Ulf Holtz är en bok som jag inte kunde sluta läsa när jag väl hade börjat. Att den handlar om ett försvunnet barn fångar mig som förälder speciellt. Jag kunde inte göra annat än att läsa vidare för att få veta hur det slutade. Och jag kunde inte göra annat än att rysa av obehag inför tanken om ett av mina egna barn försvann.
 
Varg Gyllanders böcker anses många gånger vara CSI på svenska i bokformat och jag kan bara hålla med. Han lyckas få det polisiära arbetet både förståeligt och intressant. Inget segt svammel som man tappar intresset för. Utan hans persongestaltningar, miljöbeskrivningar och allt polisarbete är beskrivet på bästa sätt och ger mig inte bara en läsupplevelse utan även en filmupplevelse. För allt det jag läser ser jag spelas upp på näthinnan. Jag är på plats och jag ser det som händer. Vilket ger en underbar och häftig upplevelse. Man dras helt enkelt in i boken.
 
Jag kan inget annat göra än att ge boken en femma av fem möjliga, den får full pott för att den fångade mig, berörde mig och för att den gav mig en oförglömlig läsupplevelse. Tack för det!
 
Betyg: 5 av 5 möjliga