"En man som heter Ove" av Fredrik Backman

"Ove är 59. Han kör Saab. Folk kallar honom "bitter" och "grannarnas skräck". Men Ove är fan inte bitter, grymtar han. Han går väl bara inte runt och flinar jämt! Varje morgon tar Ove sin inspektionsrunda i kvarteret. Flyttar cyklar och kontrollerar källsorteringstunnorna. Trots att det är flera år sedan han avsattes som ordförande på bostadsrättsföreningens årsstämma. Eller "den där statskuppen", som Ove själv bara minns den. Men bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg. Så när de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot en novemberdag råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten på en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. Som kommer förändra en man och en bostadsrättsförening i grunden."
Fredrik Backman har här verkligen lyckats. Detta är en underbar bok. Skratt och gråt kommer om vart annat. Ena minuten vill jag klappa till Ove för att i nästa krama om honom. Boken har hög igenkänningsfaktor måste jag säga, fast jag inte är en man, men jag är kanske lite bitter ;) När man väl öppnat boken och läst första sidan så var man fast och innan man hann ana det var det slut och man hade nått sista sidan.
 
Fredrik Backman kan verkligen detta med att skriva så att läsaren känner igen sig. Jag läser hans blogg och kan varmt rekommendera dig att göra detsamma. Vet inte hur många gånger jag nickat igenkännande till hans texter, och ofta sprungit till mannen i huset och läst högt för honom för att det just är på pricken likt honom också.
 
Mitt råd denna kvällskvist; köp Fredrik Backmans böcker och läs hans blogg som du hittar HÄR.
 
Betyg: 5 av 5