"Pojken från Herculaneum" av Jan Ljusterdal

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"Pojken från Herculaneum är första delen i en planerad trilogi om svearna Amund och Björn. När historien börjar är Claudius kejsare i Rom och Sverige består av olika stammar som under vissa perioder idkar handel och umgås med varandra, men under andra perioder krigar om makt och ära. I Romariket bor befolkningen i städer med badhus och teatrar. I Sverige bor vi i enkla hus tillverkade av trä och med halm- eller torvtak som skydd mot väder och vind. Amund och Björn växer upp i Håge by, någonstans i nuvarande Uppland. Efter att byn en iskall januarinatt blivit attackerad och bränd till grunden av fientliga stammar, tvingas den tolvårige Amund och den elvaårige Björn, fly för sina liv tillsammans med Björns far, Odd. Alla de andra av byns innevånare blir brutalt slaktade eller sålda som trälar. Vi får nu följa Amund och Björn på deras flykt söderut tills de når handelsplatsen Kivik i södra Skåne. Där växer våra vänner upp till unga män. När händelserna i deras barndom till slut kommer ikapp dem, blir de båda kusinerna tvungna att fly vidare. De bestämmer sig för att ta sig till den romerska gränsen och där ansluta sig till de romerska legionerna. Nu börjar ett spännande, men farlig liv som legionärer i den mäktigaste armé världen hittills har skådat. Ska Amund och Björn någonsin kunna ta sig hem till Håge igen och ta tillbaka det som så brutalt togs ifrån dem, den där iskalla januarinatten?" (Lånat från Bokus)
 
Var faktiskt lite tveksam till denna bok först efter att ha läst baksidetexten. Kändes inte som en bok för mig. Kan dock ärligt erkänna att jag hade tokfel. Jag fastna direkt i boken och för var sida jag läste var jag mer och mer fast. Tyvärr har jag just nu inte lästid i samma utsträckning som förr, så det går inte sådär superfort för mig att läsa numera. Men jag längtade efter lässtunderna. Längtade.
 
Boken innehåller härliga miljöbeskrivningar. Karaktärerna blir levande. Allt blir som en film som spelas upp på näthinnan och man fångas. Språket är enkelt och boken upplevs lättläst.
 
Lånade ut boken till min svärmor och hon instämmer i mina åsikter. Även hon gilla den skarpt!
 
Så tummen upp och förväntan på fler böcker är stor :)
 
Betyg: 4 av 5