"Saker min son behöver veta om världen" av Fredrik Backman

"Till min son. Jag ber om din förlåtelse redan nu. För allt jag kommer göra fel. För allt jag inte kommer förstå. För minibussen. Shortsen. "Öl byggde denna vackra kropp"-t-shirten. För att jag försöker high-fajva dina kompisar.
Den här boken är till dig. Om sakerna jag tror att du behöver veta om världen. Om fotboll, Ikea, manlighet, Gud, friterad Snickers-glass och hur man klarar Monkey Island 3. Om försvunna bilnycklar och varför pappa var tvungen att döda den sjungande plastgiraffen. Mest av allt är det en bok om att försöka vara en bra förälder. För jag vill att du ska veta att jag verkligen alltid gjorde så gott jag kunde. Ingen googlade mer än jag." (Lånat från Bokus)
 
Det har nog aldrig hänt under alla år som jag läst böcker att jag läst en bok som träffat mig rätt i hjärtat som denna bok gjorde. Den fick mig att skratta igenkännande, den fick mig att känna värmen från en förälder till sitt barn, den fick mig att bli varm i hjärtat på så många olika sätt att den troligen aldrig kommer att lämna mig. Den tog sig in och kommer att stanna kvar.
 
Fredrik Backman lyckas blanda komik med rädsla. För jag skrattade, jag nickade igenkännande och kramade mina barn extra mycket. För livet som småbarnsförälder är inte lätt. Inte det minsta och jag kan bara ge tummen upp för en bok som lyckats fånga verkligheten och som vågar beskriva den som den är utan rosa, duniga, gulliga moln.
 
Läs den!
 
Betyg: 5 av 5
 

"Pojken från Herculaneum" av Jan Ljusterdal

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"Pojken från Herculaneum är första delen i en planerad trilogi om svearna Amund och Björn. När historien börjar är Claudius kejsare i Rom och Sverige består av olika stammar som under vissa perioder idkar handel och umgås med varandra, men under andra perioder krigar om makt och ära. I Romariket bor befolkningen i städer med badhus och teatrar. I Sverige bor vi i enkla hus tillverkade av trä och med halm- eller torvtak som skydd mot väder och vind. Amund och Björn växer upp i Håge by, någonstans i nuvarande Uppland. Efter att byn en iskall januarinatt blivit attackerad och bränd till grunden av fientliga stammar, tvingas den tolvårige Amund och den elvaårige Björn, fly för sina liv tillsammans med Björns far, Odd. Alla de andra av byns innevånare blir brutalt slaktade eller sålda som trälar. Vi får nu följa Amund och Björn på deras flykt söderut tills de når handelsplatsen Kivik i södra Skåne. Där växer våra vänner upp till unga män. När händelserna i deras barndom till slut kommer ikapp dem, blir de båda kusinerna tvungna att fly vidare. De bestämmer sig för att ta sig till den romerska gränsen och där ansluta sig till de romerska legionerna. Nu börjar ett spännande, men farlig liv som legionärer i den mäktigaste armé världen hittills har skådat. Ska Amund och Björn någonsin kunna ta sig hem till Håge igen och ta tillbaka det som så brutalt togs ifrån dem, den där iskalla januarinatten?" (Lånat från Bokus)
 
Var faktiskt lite tveksam till denna bok först efter att ha läst baksidetexten. Kändes inte som en bok för mig. Kan dock ärligt erkänna att jag hade tokfel. Jag fastna direkt i boken och för var sida jag läste var jag mer och mer fast. Tyvärr har jag just nu inte lästid i samma utsträckning som förr, så det går inte sådär superfort för mig att läsa numera. Men jag längtade efter lässtunderna. Längtade.
 
Boken innehåller härliga miljöbeskrivningar. Karaktärerna blir levande. Allt blir som en film som spelas upp på näthinnan och man fångas. Språket är enkelt och boken upplevs lättläst.
 
Lånade ut boken till min svärmor och hon instämmer i mina åsikter. Även hon gilla den skarpt!
 
Så tummen upp och förväntan på fler böcker är stor :)
 
Betyg: 4 av 5
Visa fler inlägg