"Roseanna" av Sjöwall och Wahlöö

 
"Avdagatagen genom strypning, tänkte Martin Beck.Han satt och bläddrade igenom en bunt fotografier som Ahlberg rotat fram ur röran på skrivbordet. Bilderna föreställde slussbassängen, mudderverket, gripskopan i närbild, liket på presenningen och på en bänk i bårhuset. Martin Beck lade fotot han haft i handen framför Ahlberg och sa: Vi kan låta beskära och retuschera den här bilden där hon är uppsnyggad. Sedan kan vi sätta igång med dörrknackning. Är hon härifrån borde väl någon känna igen henne."
 
Svensk deckare är Martin Beck. Utan tvekan. Att läsa böckerna som ligger bakom filmerna om just Beck och hans kollegor är ett måste för de sanna deckarfantasterna. Och böckerna är faktiskt mycket bättre än filmerna. De innehåller mera. Så gillar man Beck-filmerna så kan jag garantera att man gillar böckerna. Jag har läst dem alla för flera år sedan, men ny har jag även läst "Roseanna" i denna nyutgåva.
 
För nu kommer alla tio romaner som finns i denna serie på nytt. Skillnaden mellan de äldre utgåvorna och dessa är att man hittar exklusivt extramaterial och nya förord skrivna av skandinaviens främsta kriminalförfattare i dessa nya, snygga, böcker. Att få ta del av tidiga synopsis, handskrivna manussidor, karaktärsbeskrivningar och skisser över mordplatser känns som en ära. Svensk kriminalhistoria inom litteraturens värld!
 
Dessa tio romaner vill jag ha i min bokhylla!
 
Betyg: 5 av 5