"Fällan" av Unni Drougge

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"När Sveriges populäraste modebloggerska får ansiktet totalförstört efter en misslyckad skönhetsbehandling blir det stora rubriker. Men det är bara början. När den unga kvinnans nyfödda bebis kort därefter kidnappas och föreståndaren för kliniken hittas mördad bryter helvetet ut på allvar.
Berit Hård dras snart in i en härva som så småningom leder henne till den thailändska arkipelagen. Här måste hon ta sig ut till en bevakad skönhetsö dit kvinnor från hela världen åker för att göra om sig. Samtidigt försöker Berits nyfunne kärlek varna henne för den storväxte gangstern Ted  Berits ende vän. Vem ska hon tro på? I skönhetsdjungeln är det lätt att gå vilse, och Berit börjar misstänka att hon själv trampat i en riktig fälla."
Tredje boken om Berit Hård, i den fristående serien, av Unni Drougge dök upp i brevlådan. Direkt kände jag mig tveksam. Framsidan kändes inte lockande och jag hade innan inte läst något av författaren och kände inte alls till denna Berit Hård. Så det var med en mycket tveksam inställning jag påbörjade läsningen. Ganska snabbt insåg jag dock att mitt första intryck inte riktigt stämde. Och ganska snabbt hade jag nått sista sidan.
 
Boken är annorlunda. Långt ifrån böcker a la Camilla Läckberg. Men den är helt okej. Annorlunda är ett ord som sammanfattar den. Fylld med humor, satir och spänning. Allt mixat på ett mycket speciellt sätt. Kanske inte riktigt en författare som jag placerar högst upp min tio-i-topp lista då jag är mer en Camilla Läckberg-läsare. Men det är alltid intressant och givande att läsa lite nytt :-)
 
Betyg: 3 av 5
 
 

"Mitt liv som porrstjärna" av Puma Swede

 
"Mitt liv som porrstjärna är en ocensurerad självbiografi om ett ovanligt liv - en hisnande berättelse om Puma Swede, Sveriges största porrstjärna.
Som tonåring var hon en hopplöst nördig hästtjej som enligt de andra tjejerna i stallet var dömd till ett liv utan killar. Men några år senare upptäcktes hon på en gata i Stockholm och övertalades att bli glamourmodell i USA. När hon insåg att det fanns mer pengar att tjäna på att ha sex framför kameran åkte de sista kläderna av och plötsligt förvandlades hon till Puma Swede, en av världens hetaste porrskådisar.
Med en stor portion humor tar det blonda bombnedslaget Puma med oss på krävande inspelningsdagar, låter oss kika in bakom kulisserna och presenterar oss för sina vänner och branschens udda karaktärer. Vi åker på strippklubbsturnéer och till galna finska sexmässor. Vi får vara med om vilt festande och svajigt helikoptersex (som hamnar på de amerikanska skvallertidningarnas förstasidor). Och så blir det knäppa webbkamerashower tillsammans med väninnorna, det snabbaste sättet att dra in pengar i dagens porrvärld.
Men bortom festandet finns också en grå vardag. Parasiter som "suitcase pimps" - managerpojkvänner som blandar ihop kärlek, svartsjuka och pengar - ställer till det. För att inte tala om den där klumpen i magen inför varje hiv-test. Puma ifrågasätter även samhällets normer. Varför kan en tjej inte ha många olika partner och en omättlig aptit på kravlöst sex utan att betraktas som störd? Och varför stämplas kvinnliga porrskådisar per automatik som hjälplösa offer? Boken rymmer även Pumas sextips, felen med de vanligaste porrfilmsmyterna och svar på beundrarbrev."
 
Jag gillar självbiografier. Alltid intressant att ta del av andra uppväxter och tankar. Lärande och berikande. Denna bok hamnar dock i ett mellanland. Den är inte dålig, men inte heller toppenbra. Jag berörs inte. Puma Swede berättar om sitt liv men jag saknar känslan och personligheten. Känns inte riktigt som en bok som är ärlig och utlämnande, som jag helst önskar i en självbiografi.
 
Den är lättläst och ärlig på det sättet att det avslöjas en hel del sanningar kring hennes yrke. Men hjärtat saknas.
 
Betyg: 3 av 5
 
 
 

"Roseanna" av Sjöwall och Wahlöö

 
"Avdagatagen genom strypning, tänkte Martin Beck.Han satt och bläddrade igenom en bunt fotografier som Ahlberg rotat fram ur röran på skrivbordet. Bilderna föreställde slussbassängen, mudderverket, gripskopan i närbild, liket på presenningen och på en bänk i bårhuset. Martin Beck lade fotot han haft i handen framför Ahlberg och sa: Vi kan låta beskära och retuschera den här bilden där hon är uppsnyggad. Sedan kan vi sätta igång med dörrknackning. Är hon härifrån borde väl någon känna igen henne."
 
Svensk deckare är Martin Beck. Utan tvekan. Att läsa böckerna som ligger bakom filmerna om just Beck och hans kollegor är ett måste för de sanna deckarfantasterna. Och böckerna är faktiskt mycket bättre än filmerna. De innehåller mera. Så gillar man Beck-filmerna så kan jag garantera att man gillar böckerna. Jag har läst dem alla för flera år sedan, men ny har jag även läst "Roseanna" i denna nyutgåva.
 
För nu kommer alla tio romaner som finns i denna serie på nytt. Skillnaden mellan de äldre utgåvorna och dessa är att man hittar exklusivt extramaterial och nya förord skrivna av skandinaviens främsta kriminalförfattare i dessa nya, snygga, böcker. Att få ta del av tidiga synopsis, handskrivna manussidor, karaktärsbeskrivningar och skisser över mordplatser känns som en ära. Svensk kriminalhistoria inom litteraturens värld!
 
Dessa tio romaner vill jag ha i min bokhylla!
 
Betyg: 5 av 5
Visa fler inlägg