"Heja, Heja!" av Martina Haag

 
"Det är ju nu som jag bestämmer vad jag ska ha för slags liv fram till döden. Ska jag bara acceptera min tantkropp och lulla på? Ska jag leva med att flåsa som en valross och torka mig i pannan med en liten äcklig näsduk bara för att jag har sträckt mig efter ett paket jäst inne på Konsum. Ska jag verkligen det? Att vara fånge i en kropp som inte riktigt funkar. Nej! Det här går inte längre! Andaktsfullt sätter jag på mig springkläderna. Jag tänker börja försiktigt och inte göra det klassiska nybörjarmisstaget. Många sticker ju ut och tokspringer två mil det snabbaste de kan, kräks, gråter och hatar löpning resten av livet. Jag tänker börja på helt motsatt sätt. Jag ska springa enormt långsamt idag, och bara hålla på tills jag känner att det inte är kul längre, tills det gör ont eller blir obehagligt. Jag ska testa hur långt jag orkar springa utan att stanna, och sen kan jag gå tillbaks hem igen. Bra. Brabrabra.Tolv minuter! Jag sprang i tolv minuter utan att stanna. Fan, vad jag är bra. I morgon blir det tretton. Det måste gå. Kan jag tolv, så måste jag kunna tretton."
En peppande bok och man vill verkligen ut och springa. Men nej. Så långt drog jag min inte. Men jag kände lusten. Kroppen dock är inte redo att springa. Måste nog laga både knä och fötter först. Men boken peppar ändå och jag tog en och annan extra promenad tack vare denna bok. Men om du är en sådan som drömmer om att börja springa. Men hittar den ena efter den andra ursäkten till att inte göra det, läs denna bok och spring!
 
Betyg: 3,5 av 5

"Rosor, min kära, bara rosor" av Mark Levengood

 
"I Mark Levengoods nya samling blandas världsstjärnor som Meryl Streep och Dalai Lama med en sorglustig historia om Liv Ullmanns hund. Men här finns även vinteroptimisterna på livsfarliga skridskoisar, de inte helt ungdomliga turisterna på Göta Kanal och en ängslig telefonväckningsröst på ett hotell i Sverige. Samt förstås Marks kedjerökande mamma, hans svindlande långa morfar och det gistna hembiträdet som vilset vandrar genom livet på svullna fötter. För i Marks ögon är vardagen ett myller av intressanta iakttagelser som han vänder och vrider på och gör både oväntade och inspirerande upptäckter. Och har man Marks förmåga att se det roliga även i misslyckanden, då blir allt det vanliga och trista i vardagen något positivt och lärorikt." (Lånat från Bokus)

En bok som verkligen känns som en Mark Levengood bok. Vilket är tur eftersom det också är han som står som författare. Jag gillar att han vrider och vänder på ALLT. Ur den minsta lilla händelse kan han bygga så mycket mer. Hans ord och hans budskap blir för mig ett uppvaknande. För tänk vad mycket som händer omkring oss som vi inte ens noterar. Bra bok! Ge den istället för en blomma till en kär vän.
 
Betyg: 5 av 5

"Kan man dricka det?" av Pernilla Danielsson

 
"Kan man dricka det? är en vardagshumoristisk bilderbok där Ilo smakar på vatten. Från lerpölen på gården till vattnet i hundens skål. I text och bild beskrivs de olika sorternas vatten och Ilos reaktion på dem. Varje vatten presenteras med frågan om det går att dricka och svaret får vi när vi bläddrar vidare. Berättelsestrukturen med återkommande frågeställningar och svar gör att det lilla barnet lätt kan hänga med och vara delaktigt i läsandet, och de humoristiska illustrationerna lockar till skratt hos både stora och små." (Lånat från Bokus)
 
Jättesöt och härlig bok som verkligen lockar till skratt. Julia, 10 månader, förstår inte alls vad den handlar om men älskar ändå boken och mammas upprepande "Blääää". Tror helt klart den är en hit bland barn i de yngre åldrarna.
 
Betyg: 4,5 av 5
Visa fler inlägg