"Tisdagskossan" av Daniel Edfeldt och Bettina JohanssonHär kommer en bok som kan sammanfattas som en bok fylld med fantasi vilket gör att den passar finfint in i barnens värld.

På tisdagar får barnen ta med sig något till dagis och Vera väljer att ta med sig en söt liten kossa. Och nu snackar vi inte mjukisdjur utan en riktig ko såklart. Kossan verkar först inte riktigt gilla idén. Men de kommer så småningom fram till dagis och det blir en annorlunda tisdag på detta dagis (som egentligen borde kallas förskola i boken). Kossan klättrar i ribbstolen, gråter under sångstunden, äter upp teckningar och väljer att vara en nakenfis istället för att leka med galonbyxor på utomhus. En riktigt busig kossa med andra ord!

Jag gillar de små bitarna i bokens bilder och historia. På första uppslaget har Vera vaknat och hoppar i sängen, bredvid sover pappa gott. Mamma syns inte till. Något för de genusbitna att gilla. Ett annat barn har tagit med sig en bil till dagis och man får veta att den en gång varit radiostyrd men nu är antennen av. En bild från verkligheten för leksaker går sönder. Kossan visar känslor när hon både är höjdrädd och känslosam. Turtagningens vikt för att det ska fungera och att kossor har fyra magar nämns i förbifarten. Ja, boken innehåller MYCKET. Bara man öppnar ögonen så kan denna bok bjuda in till många härliga samtal tillsammans med de små barnen.

Betyg: 5 av 5