"Resan till pepparkakslandet" av Einar NermanKvällen före Lucia vill Pelle och Greta baka pepparkakor. Detta får de, men istället för att baka ut degen så mumsar de i sig pepparkaksdegen. Sedan vaknar de mitt i natten av att en pepparkaksbock väcker dem. Pepparkaksbocken tar med Pelle, Greta, dockan Rosa och Nallebjörn på en magisk resa till Pepparkakslandet.

Boken är ljuvlig. Bilderna är magiska. Bokens historia enkel med mycket värme. Helt enkelt en mysig bok! En klassisker som bör finnas i alla hem enligt mig.

Betyg: 5 av 5

"Tisdagskossan" av Daniel Edfeldt och Bettina JohanssonHär kommer en bok som kan sammanfattas som en bok fylld med fantasi vilket gör att den passar finfint in i barnens värld.

På tisdagar får barnen ta med sig något till dagis och Vera väljer att ta med sig en söt liten kossa. Och nu snackar vi inte mjukisdjur utan en riktig ko såklart. Kossan verkar först inte riktigt gilla idén. Men de kommer så småningom fram till dagis och det blir en annorlunda tisdag på detta dagis (som egentligen borde kallas förskola i boken). Kossan klättrar i ribbstolen, gråter under sångstunden, äter upp teckningar och väljer att vara en nakenfis istället för att leka med galonbyxor på utomhus. En riktigt busig kossa med andra ord!

Jag gillar de små bitarna i bokens bilder och historia. På första uppslaget har Vera vaknat och hoppar i sängen, bredvid sover pappa gott. Mamma syns inte till. Något för de genusbitna att gilla. Ett annat barn har tagit med sig en bil till dagis och man får veta att den en gång varit radiostyrd men nu är antennen av. En bild från verkligheten för leksaker går sönder. Kossan visar känslor när hon både är höjdrädd och känslosam. Turtagningens vikt för att det ska fungera och att kossor har fyra magar nämns i förbifarten. Ja, boken innehåller MYCKET. Bara man öppnar ögonen så kan denna bok bjuda in till många härliga samtal tillsammans med de små barnen.

Betyg: 5 av 5

Tack för kaffetUnder hela graviditeten lät jag bli denna himmelska dryck. Och det var tufft i början. Jösses vad jag kämpade mot begäret att hinka en kanna nybryggt kaffe. Men jag hade en liten i magen som motivera mig att låta bli. Jag vet. Man KAN dricka kaffe fast man är gravid. Men max antalet koppar är tre och jag kände att om det finns ett maxtal då kan det ju inte vara så bra. Så jag strök kaffe och cola på listan över födointag. Och som sagt. Början var tuff men sedan gick det bättre.

Jag tittade alltid med en längtande blick på kaffedrickarnas gudomliga koppar. Och längtade. När Julia kom för sju veckor sedan vågade jag inte börja direkt. Herregud vem vet vad som skulle kunna hänt. Jag kanske hade fått energi och blivit piggelin sådär direkt efter förlossningen och det ville jag inte riskera. Jag ville ju vara lite sådär svag och energilös.

Men nu är jag åter en kaffedrickare. Jag hinkar inte en kanna om dagen. Men jag njuter av en eller två. Och det är som himmelriket öppnat sig på nytt. Gud så gott!

Äntligen är jag en kaffedrickare igen :)

Visa fler inlägg