"Någon ser dig när du petar näsan" av Jan och Maria Berglin"I över två decennier har Jan och Maria Berglins stornästa figurer vandrat genom Folkhemssverige. De har fått oss att upptäcka våra landsmän på nytt och gett oss andra infallsvinklar på hur man får fart på en saggig fikarast eller hur man står ut med alla matinköp och trista tevekvällar. Med aldrig sviktande träffsäkerhet och humor fångar de radhusidyllens sanna kärna. Någon ser dig när du petar näsan är Jan och Maria Berglins femtonde album. Här finns både färska fyrrutingar och ensidesteckningar - dagsfärsk humor som aldrig blir inaktuell." (Taget från bokens baksida)

Jag har alltid gillat de små seriestripparna av Berglin. Detta var första gången jag tog del utav dem i bokformat. Inte något man sträckläser. Men det är lite som en godispåse, man plockar en bit då och då och blir på gott humör.

Hade Jan Berglin som lärare på en kurs under lärarutbildningen. En av de bästa kurserna jag läst. "Skriva för att lära" var namnet på den kursen, och jag lärde mig en hel del av den också. Jan Berglin är och förblir en favorit. Det som drar ned betyget är faktiskt formatet, hans seriestrippar passar bäst att komma en och en. Ibland blir det för mycket av det goda.  

Betyg: 4 av 5

Boken ges ut av Ordfront förlag.

"Fyrvaktaren" av Camilla LäckbergPå bokens baksida står det:
"Det är en ljus försommarnatt. En kvinna kastar sig in i sin bil, händerna på ratten är blodiga. Med sin lille son i baksätet flyr hon mot den enda trygga plats hon vet: ön Gråskär utanför Fjällbacka. Ett par dygn senare mördas en man i sin lägenhet. Han var kommunens nyanställde ekonomichef, som efter många år återvänt till sin barndoms Fjällbacka. En skötsam och omtyckt person. Men när polisen i Tanumshede börjar kartlägga hans liv kommer de en rad hemligheter på spåren. Det visar sig att mannen besökte Gråskär innan han dog. I folkmun kallas ön Gastholmen och har alltid omgärdats av mörka rykten. Det sägs att de döda aldrig lämnar den, och att de har något att berätta för de levande."

Camilla Läckberg är en trygg författare. Köper man en bok där hon står som författare vet man vad man får, det är ett tryggt köp. Många kritiserar Läckberg för att vara för enkel, både i handling och språk. Där håller jag inte med. Jag gillar henne och har läst alla hennes böcker utan att en enda gång blivit besviken. För även om man vet lite vad man får, så är det en härligt känsla.

Karaktärerna i boken är som alltid levande. Jag gillar Erica och Patrik. Kan man annat? Miljöerna är underbara och bokens innehåll är fylld med spänning och värme. Att blanda nutid med dåtid är en härlig mix, även om fokus ligger på nutiden blir besöken förr i tiden som en extra kryddning.

Jag gillade den :) och gillar även Camilla Läckbergs blogg som ni hittar HÄR!

Betyg: 5 av 5

Boken ges ut av Forum Bokförlag.

"Ur havet stiger vågorna" av Annika SjögrenBoken presenteras på Bokus med följande ord:
"På ytan är Louise Strandbergs liv en idyll. Hon har ett bra jobb som rektor på Rosenbäcksskolan i Härnösand, bor i ett vackert hus och har en lycklig familj. Allt är dock inte riktigt som det ser ut. Hennes man Christer är notoriskt otrogen, hennes jobb slukar all fritid och relationen till dottern Isabelle är minst sagt ansträngd.
Pressad av sina privata problem begår Louise ett ödesdigert misstag. Under ett möte med familjen Papadopoulos, där pappan misstänks ha misshandlat sin son Daniel, låter hon sig bevekas till att vänta med en anmälan.
Dagen efter är Daniel inte i skolan och hans lillebror kommer inte till förskolan. Pappan hävdar att hans fru lämnat honom och tagit barnen med sig. Louise godtar hans förklaring och skjuter tacksamt problemet åt sidan, men det dyker genast upp ett nytt. Isabelle har stuckit till Stockholm med sin pojkvän, som ingen i familjen har träffat. Vem är han egentligen? Och varför svarar hon inte i sin mobil?
Ur havet stiger vågorna är en psykologisk thriller där en tragedi uppdagar två trasiga familjers djupaste hemligheter. Det är en berättelse om otrohet, våld och skuld dolt bakom välputsade villafasader. Liksom Annika Sjögrens tidigare kritikerhyllade deckare Där ingen vind blåser och Som glöd blir till aska utspelar sig även denna i Härnösand."

Första boken av denna författare som jag läser och jag är alltid lite extra nyfiken och krävande. Det är lätt att man aldrig mer läser något av författaren om första boken inte faller en i smaken. Men här var det ingen fara för detta. Boken är spännande och bra.  

Jag gillar den psykologiska touchen, att man kommer in under ytan och man blir en del av det som utspelar sig. Detta kanske inte alla blir, men jag dras lätt med som läsare och blir verkligen indragen i det som utspelar sig. Jag vill lägga mig i och säga vad jag tycker ibland, hoppa in och hjälpa till lite.

Miljöer och karaktärer är bra beskrivna och man kan inte annat än ge tummen upp för denna bok!  

Betyg: 4 av 5

Boken ges ut av Ordfront förlag.  
Visa fler inlägg