"Jag vägrar dö nyfiken" av Babben Larsson


Här är en underhållande och intressant bok. Jag har fått en förnyad bild av Babben Larsson efter att ha läst denna bok. Jag har alltid gillat Babben och hennes humor, och att få ta del av hennes liv och tankar var för mig bara intressant. Hon har gjort och upplevt så mycket mer än jag anade.

Babben Larsson är i mina ögon en av vårt lands mest begåvade ståuppare. För mig har hon alltid verkat stå med stadiga ben i livets karusell. Men så har det inte alltid varit och i denna bok berättar hon just om kampen mellan att lära sig skilja mellan den hon är från det hon gör. Hon kallar boken själv ”ett resedokument från en som alltid är på väg och vägrar dö nyfiken”. Och det är precis vad detta är.

Boken innehåller också massor av roliga citat från hennes karriär och som alltid får hon mig att skratta, nicka instämmande och slutligen ge mig en del tankeställare. Ska man ha en förebild här i livet borde man välja Babben.

"Politiker är som IKEA-möbler; dom verka så himla bra när man välja dem, men snart märka man att de fattes skruvar både här och där ..." (Från boken s. 41)

Betyg: 4,5  av 5 (den hade fått en 5:a om den varit lite längre)

Boken ges ut av Bokförlaget Norstedts.

"Hur kunde hon?" av Dana FowleyDenna bok önskar jag att den aldrig hade skrivits, att det aldrig hade hänt. Jag önskar så starkt att Danas liv och barndom fyllts av andra händelser än dem som denna bok är fyllda utav. Sällan brukar böcker bli för magstarka för mig, men denna tvingades jag lägga åt sidan ett flertal gånger innan jag hade orken att fortsätta läsa vidare.

Boken är en dokumentär skriven utav Dana Fowley och handlar om henne och systern Heather. Dessa två flickor får under flera många långa år utstå så vidriga övergrepp att man inte kan sätta ett ord på dem. Dana var bara fem år gammal när hon våldtogs första gången. Den som våldtog henne då var hennes styvfar och hans medhjälpare var Danas egen mamma! Bokens titel är "Hur kunde hon?" och den frågan ställer man sig flera gånger medan man läser denna bok. Dana och Heather, två flickor, två systar som fick sina barndomar förstörda i vad som skulle visa sig vara Skottlands värsta pedofilhärva genom tiderna.

Boken kan inte annat än beröra läsaren och den får tårarna att rinna. Samtidigt som man blir varm om hjärtat av Danas mod och styrka. Detta är verkligen en bok som är läsvärd! Boken är dock inte lättläst, den innehåller fasansfulla händelser som man helst vill blunda inför. Men boken är välskriven och man får verkligen ta del av Danas tankar och känslor.

Betyg: 5 av 5

Boken ges ut av Bokförlaget Norstedts.

"Det ska bli ett sant nöje att döda dig" av Magdalena GraafJag börjar med en bekännelse. Jag har haft en bild utav Magdalena Graaf som troligen är en bild som jag delar med många fler i detta land. Men efter att ha läst denna bok, om hennes liv, har min bild utav henne förändrats rejält. Hon är en kvinna att ha som förebild. Här finns en kvinna som är stark och som har hjärtat på rätt ställe.

I denna bok berättar Magdalena Graaf om äktenskapet som hon ingick som gravid när hon bara var nitton år. Livet tillsammans med mannen var lyckligt men övergick snart i misshandel och psykisk terror. Magdalena Graaf berättar personligt och öppet om det liv hon levt. Vilka tankar som gick genom hennes huvud när våldsamheterna eskalerade.

Man kan inte annat än beröras utav denna historia som är sann. Man känner verkligen den kärlek som Magdalena har över sitt barn, som hon skyddar och gör allt för. Tårarna kommer när man genom bokens ord upplever den skräck hon kände och den rädsla inför vad som skulle kunna ske.

Boken är verkligen läsvärd och jag anser att den bör uppmärksammas. För det Magdalena beskriver existerar i samhället. Det finns många kvinnor som lever i förhållanden med fysisk och psykisk misshandel i detta land, och många utav dessa saknar det sociala trygghetsnät utav släkt och vänner som Magdalena hade turen att ha. För deras skull bör boken läsas och för deras skull bör vi bli mer medvetna.

Betyg: 4 av 5

Boken ges ut av förlaget Lind & CO.
Visa fler inlägg