"Pansarhjärta" av Jo NesbøDetta var en tegelsten. 647 sidor. Tänkte först att det att skulle komma att ta hela sommaren att läsa denna bok. Men så var inte fallet. Jag började läsa den för ungefär en vecka sedan, och den har varit svår att lägga ifrån sig. Bara ett kapitel till....

Detta är den åttonde boken om Harry Hole av författaren Jo Nesbø. Jag har inte tidigare läst något utav författaren och därför var jag lite skeptisk. Men nu kommer jag definitivt att söka upp de övriga sju. För detta var riktigt riktigt bra. Precis som en deckare ska vara. Kanon.

På Adlibris kan man läsa om boken, det står:
"Två kvinnor hittas mördade i Oslo, bägge har drunk­nat i sitt eget blod. Mysteriet som polisen står inför är att sticksåren i ansiktet på de döda har tillfogats från insidan av munnen.
Kaja Solness vid Oslopolisen skickas till Hongkong för att leta upp den man som är Norges enda specialist på seriemord. Den alkoholiserade polismannen har gömt sig någonstans i miljonstaden, på flykt från demonerna i ett tidigare mordfall, minnena av kvinnan han älskar och den kinesiska maffian. Hans namn är Harry Hole.
Högst motvilligt och tvärtemot ledningens uttryck­liga order drar Harry igång en egen utredning tillsammans med Kaja. De hittar snart ett tydligt samband: ett flertal personer, däribland de mördade kvinnorna, befann sig för en tid sedan på fjälltur och övernattade i samma stuga. Och en efter en mister de livet
Pansarhjärta är en thriller som utspelar sig i Oslo, Kongo, de norska fjällen, Leipzig och Hongkong."

Boken är verkligen spännande, och den är mer "blodig" än en vanlig deckare, men på ett mycket bra sätt. Det är inte för mycket, men tillräckligt för att boken ska sticka ut och vara lite annorlunda.

Betyg: 4,5 av 5

Boken ges ut av Piratförlaget.

"Victoria Prinsessan privat" av Johan T LindwallJohan T Lindwall är hovreporter på Expressen, och han har ett förflutet på ett flertal olika tidningar. Hans jobb är att bevaka vår Kungafamilj för just tidningen Expressen såklart, och därmed har han också en hel del att berätta om Kungafamiljens medlemmar. Steget till att skriva en bok om dem låg nog inte alltför långt bort och i och med bröllopet så var ju det hela ett guldtillfälle.

Boken handlar om, precis som titeln avslöjar, vår Kronprinsessa Victoria. Det är en del tillbakablickar kring hennes födsel, uppväxt och skolår. Men det mesta utspelar sig kring den senare tiden då kärleken klev in i hennes liv. Hennes tidigare pojkvän Daniel Collert nämns och deras förhållande synas, och det känns som man får ta del av privata detaljer.

Självklart får vi också vara med när Daniel Westling kliver in i hennes liv, eller kanske rättare sagt när Victoria kliver in i Daniels liv för det är ju så det gick till. Hade inte Victoria tagit sig till gymet så hade kanske denna saga aldrig sett sitt ljus?

Betyg: 4 av 5

Boken ges ut av Forum Bokförlag.

"Ett snyggt lik" av Peter JamesDetta var min andra bok utav författaren Peter James. Tidigare har jag läst "Levande begravd" och jag hade höga förväntningar, men tyvärr infriades dem inte. "Levande begravd" är så mycket bättre än denna, så det blir lite platt när man går från en toppenbok till en enbart bra bok. För den här boken är inte dålig, den är bara inte lika bra som den första.

Boken börjar med att en man vid namn Tom Bryce tar upp en cd-skiva som en man på tåget glömt. Han hittar inget på skivan som säger honom vem ägaren är, så han stoppar in skivan i sin egen dator och blir vittne till ett mord. En tid senare så sammankopplar han det han bevittnat på skivan med nyheter om en ung kvinnas död och så startar boken. Kommissarie Roy Grace får hand om fallet som omges av många frågor som Roy försöker finna svaren på.  Vart finns den döda kvinnas huvud? Vad betyder skalbaggen som hittas vid obduktionen?

Boken är spännande, och den passar fintfint att försvinna in i på en solig strand i sommar.

Betyg: 4 av 5

Boken ges ut av Damm förlag.
Visa fler inlägg