"Järngreppet" av Aino TrosellJärngreppet" av Aino Trosell

Detta är en bok som jag fick i julklapp 2008 men som jag ej haft tid att läsa förrän nu. Och denna bok tog det tid att läsa, för ärligt talat var det inte en bok som passa mig. Jag gillade den inte.

Boken började väldigt bra. En ung kvinna drunknar och man får direkt en lust att läsa vidare för att ta reda på vad som hände. Dock blir man ganska fort besviken för det känns som man går ifrån den spännande inledningen för att istället ta upp en massa annat som jag inte vill veta, just då. Jag kände mig lite lurad på konfekten.

Boken handlar om Siv Dahlin som hoppar in som kokerska på en konferensanläggning i Bergslagen. På denna anläggning håller man bland annat på att spela in en film så ett stort gäng som hör till filmteamet finns på plats. Det finns även en del andra gäster på denna konferansanläggning. En del är gestalter som hör mer till bokens innehåll än andra. Siv dras med kärleksbekymmer, oro och det vardagliga problemen på en arbetsplats. Boken är inte en bok för mig, jag behöver mer ... jag tröttnade fort och fick kämpa mig igenom den.

Dock har jag hört mycket gott om Aino Trosell så jag är nyfiken på att läsa en annan bok av henne. Kanske var det just denna boks innehåll som inte passade mig, eller också så är det så att hennes berättarstil inte passar mig som läsare. Finns bara ett sätt att ta reda på det ....men det får bli en dag när ekonomin är stabilare och bokinköp kan ske utan att man riskerar att få äta nudlar.

Betyg: 1 av 5

"Jenny" av Jonas Gardell


"Jenny" av Jonas Gardell

Fick denna bok i julklapp av min sambo och jag började läsa den redan på juldagen. Det gick fort att läsa den, för detta var en bok som man inte kunde sluta läsa. Jag gillar Jonas Gardell, och anser att han är Sveriges bästa författare. Han kan skriva och han gör det bra! Dock fanns det en negativ bit och det var att boken var för kort.

"Jenny" är den fristående fortsättningen på en serie böcker om Juha. De tidigare böckerna är "En komikers uppväxt" och "Ett ufo gör entré". I den här boken har tiden gått. Juha får ett brev från Jenny, barndomsvännen som han inte sett sedan han steg på tåget vid Sävbyholms station för att aldrig återvända. Det har passerat tjugofem år och han får genom brevet veta att något fruktansvärt hände Jenny den där sista fredagkvällen före skolavslutningen då han inte var med. Juha söker upp det förflutna och möter de som en gång plågat honom, allt i sin jakt efter förståelsen kring vad som hände Jenny den kvällen.

Jonas Gardell kan med sina ord förmedla utanförskapet och mobbningens känslor, han målar upp en bild som många fler än jag nickar instämmande gentemot. Gardell är inte rädd, han bäddar inte in sanningen i någon mjuk bomull utan han förmedlar äkta känslor som beskriver livet med dess onda som goda ting. Boken är mörk, men Gardell lyckas ändå behålla värmen genom hela boken.

Betyg: 5 av 5 ... för bättre än så här kan det inte bli!
Det finns dom som gjort dig illa
Det finns dom som inget vet,
det finns dom som gjort en grej av
skrika ut din hemlighet.
Det finns dom som stal din stolthet.
Det finns dom som tog ditt mod.
Och dom som ingenting förstod.

Dig som ingen känner,
dig som ingen ser.
Du som saknar vänner
och knappt vill andas mer.
Hör på mig, min kära,
hur ska jag få dig att förstå:
Du måste resa dig och gå!

Men det finns nåd för nya världar
mycket större än den här.
nya skapelser och tider,
nåd för allt som blir och är.
Och alla deras lögner
betyder ingenting
Tro mig när jag säger:
Skammen var aldrig din.

~~ Jonas Gardell ~~

Visa fler inlägg