"Vargen" av Henrik EkmanHämtat från Adlibris:
"Det råder vargfeber i landet. Årets historiska vargjakt, där flera tusen jägare deltar och inom loppet av några timmar skjuter 27 vargar, väcker starka känslor i alla läger. Men vad vet vi egentligen om vargen? Vad är myt och vad är fakta? I över hundra år var vargen utrotad. Men på åttiotalet upptäcktes plötsligt spåret efter en ensam varg. Sedan blev de två. Och när den första kullen valpar föddes i Nyskoga i norra Värmland for Henrik Ekman dit som reporter för Svenska Dagbladet - och blev då hopplöst fascinerad av detta djur. I Vargen lyfter Henrik Ekman fram forskningens senaste resultat och ersätter myter med fakta. Vi får veta hur vargen lever sitt liv, hur lik den är oss människor och hur en bruten näringskedja återupprättas i skogarna när vargen åter finns där. I text och fantastiska bilder av vilda vargar beskriver han vargen ur en mängd olika perspektiv. Vi får lära känna två alfahanars, Ulriks och Hasselforsvargens, dramatiska och fängslande livsöden. Vi möter den effektiva jägaren, som nio timmar per dygn rastlös travar runt och även i en gles älgstam hittar sitt byte. Men också "den politiska vargen", "den mediala vargen" och den varg som så färgstarkt skildrats i myter och litteratur. "

Jag kan verkligen rekommendera denna bok om du har ett intresse för vargen. Vare sig du tillhör skarana som gillar vargen eller som du hör till dem som vill ha bort detta djur från de svenska skogarna. Boken tar upp allt som har med vargen att göra och den är riktigt intressant. Dessutom är boken fylld med fotografier på vargen som är otroligt vackra och berörande.

Jag tillhör skaran som gillar vargen och jag bor dessutom i den del av landet där det just nu pågår en massjakt på detta djur. Jag ser ingen anledning att utrota detta djur, men det är min personliga åsikt.

Jag tycker att boken gav en tydlig bild av arten varg och skulle uppmana alla att läsa den.

Betyg: 4 av 5

Boken ges ut av Norstedts.